Waarom wordt wiet gedoogd in Nederland?

wietplant
Waarom wordt wiet gedoogd in Nederland?

Gepubliceerd: 29-11-2017

Laatste update: 31-10-2022

Cannabis is een van de populairste drugs in Nederland. Zo’n 22 procent van de volwassenen heeft wel eens hasj of wiet gebruikt. De verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd, maar het telen is verboden. Waarom is het wietbeleid zo tegenstrijdig? Is een joint roken slecht voor je?

Wat is wiet?

Wiet (marihuana) en hasj (hasjies) zijn softdrugs die worden gemaakt van de hennepplant, ook wel cannabis genoemd. Wiet heeft een groene kleur en komt uit de gedroogde en verkruimelde bloemtoppen en bladeren van de plant. Het bruine middel hasj ontstaat door het samenpersen van hars uit de plant.

cannabis
Wiet in een Nederlandse coffeeshop.

Door de drugs kan je stoned worden. Daardoor kan je je bijvoorbeeld heel ontspannen voelen, opeens alles grappig vinden of heel sloom worden. Dat komt door de cannabinoïden, de werkzame stoffen van wiet en hasj. De belangrijkste heeft de moeilijke naam tetrahydrocannibol (THC). THC versterkt vaak de gevoelens die je al hebt voor gebruik, zoals een vrolijk gevoel of somberheid. Ook kan het je zintuigen beïnvloeden, het voelt bijvoorbeeld anders als iemand je aanraakt of de wereld om je heen ziet er anders uit dan je gewend bent.

De effecten van de drug houden het langst aan als je het opeet of -drinkt, bijvoorbeeld via spacecake. Bij het roken van de joint verdwijnen de effecten na 2 tot 3 uur meestal weer. Maar het verschilt ook per persoon en situatie wat je ervan merkt.

Net als bij andere drugs, brengt wiet ook risico’s met zich mee. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, rode ogen, een droge mond, angstgevoelens of een paniekaanval. De drug kan zelfs een psychose aanwakkeren.

wiet roken

Wat voor mogelijkheden biedt medicinale wiet?

Cannabis wordt naast genotsmiddel ook voor medicinale doeleinden gebruikt. Deze medicinale wiet wordt niet verkocht in de coffeeshop, maar is via de apotheek verkrijgbaar op recept. Hoewel medicinale wiet legaal is, is het nog geen geregistreerd geneesmiddel. Momenteel heeft in Nederland alleen het bedrijf Bedrocan toestemming van de overheid voor het produceren van medicinale cannabis. Bedrocan kweekt jaarlijks duizenden kilo’s cannabis voor apotheken in Nederland en andere landen. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) ontfermt zich als overheidsorganisatie over de productie van medicinale cannabis en voert controles uit bij de telers.

wiet

Het gebruik van medicinale cannabis heeft meerdere toepassingen. Wiet kan onder meer helpen tegen pijn, spasmen, spierkrampen, MS, kanker en aids. Ook biedt het mogelijkheden voor patiënten met het syndroom van Gilles de la Tourette. Door het gebruik van wiet ontspant het lichaam, waardoor plotselinge spasmen kunnen worden geremd. Daarnaast kan wiet de symptomen van reuma tegengaan.

Lilian heeft de spierziekte MS en loopt moeilijk. Wiet ontspant haar spieren, waardoor ze zelfs af en toe kan sporten.

Wat is slechter: alcohol of wiet?

Dat is niet zo makkelijk te zeggen. Het hangt namelijk van heel veel af, bijvoorbeeld hoeveel je gebruikt. Als je elke dag een biertje of wijntje drinkt, loop je een groter risico om kanker te krijgen. Regelmatig wiet of hasj roken is zeer schadelijk voor je longen. Net als bij ‘normaal’ roken komen teer en koolmonoxide vrij, wat zorgt voor verslechtering van de longen en vaatwanden. Dat bij blowen diep geïnhaleerd wordt, waardoor de rook langer in de longen blijft hangen, helpt ook niet mee. Maar als je cannabis in voedsel of drank inneemt, speelt dit uiteraard geen rol. Wiet is dus vooral schadelijk als je het rookt, de stoffen van cannabis zelf zijn een stuk minder schadelijk dan alcohol.

Als we kijken naar overmatig gebruik, zijn de risico’s bij alcohol een stuk groter dan bij blowen. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op ernstige gezondheidsproblemen, zoals schade aan je nieren en hersenen. Ook de kans op kanker neemt toe bij elk glas dat je drinkt. Overmatige alcoholconsumptie kan zelfs een dodelijke afloop hebben.

flessen met rum

Wat is het Nederlandse wietbeleid?

Nederland heeft een tegenstrijdig beleid als het op wiet aankomt: de verkoop in coffeeshops wordt gedoogd, maar cannabis telen is verboden. Dit houdt in dat coffeeshophouders momenteel gedwongen zijn illegaal hun shop te bevoorraden. Zij moeten bovendien aan strenge voorwaarden voldoen om strafvervolging te ontlopen. 

De gedachte dat Nederland nog steeds voorloopt op cannabisgebied is achterhaald. Het gedoogbeleid wordt intussen in alle opzichten voorbijgestreefd door het buitenland. Zo is in enkele staten van Amerika de wietteelt bijvoorbeeld gelegaliseerd en is in Uruguay het kweken en verhandelen van wiet ook geen enkel probleem.

legalisering

Een protest tegen criminalisering van marijuana gebruikers in Minneapolis, 2013.

Al jarenlang wordt in Nederland discussie gevoerd over de vraag of de wietteelt gelegaliseerd moet worden. Tegenstanders zeggen onder andere dat legalisering gezondheidsrisico’s met zich mee meebrengt en zou kunnen leiden tot een toename van drugsgebruik. Terwijl voorstanders juist zeggen dat legalisering de gezondheid beschermt omdat er meer toezicht is op de kwaliteit. Ook zou legalisering de productie en het gebruik van illegale drugs verminderen. Bovendien is het volgens sommigen tegenstrijdig dat tabak en alcohol eenvoudig in het winkelcentrum te verkrijgen zijn, terwijl er hele strenge regels bestaan voor de verkoop van cannabis.

“Het is gewoon een soort James Bond-leven ondertussen. Ik kan de veiligheid van mijn personeel bijna niet meer garanderen.” Alle afleveringen zien? Kijk op NPO Start.

Ondanks de discussies lijkt regulering van wietteelt een stapje dichterbij te komen. Zo mogen tien gemeenten vanaf 2021 experimenteren met het verspreiden van legale wiet. Met de proef wordt gekeken of de criminaliteit hierdoor afneemt. Het is een eerste stap op weg naar legalisering.

In het kort

  • De softdrug wiet wordt gemaakt van de hennepplant. Het kan zorgen voor een relaxt en vrolijk gevoel, maar brengt ook risico’s met zich mee.

  • Cannabis wordt ook voor medicinale doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld bij pijn, spasmen, spierkrampen, MS, kanker en aids.

  • Bij overmatig gebruik van alcohol zijn de risico's feitelijk groter dan bij blowen, hoewel wiet ook slecht voor je gezondheid kan zijn.

  • In Nederland wordt de verkoop van wiet in coffeeshops gedoogd, maar wietteelt is verboden. Al jarenlang is discussie over dit gedoogbeleid.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten