Hoe kom je in (en uit) de schulden?

Gepubliceerd: 4-12-2020

Laatste update: 28-11-2023

Rekeningen, aanmaningen, of zelfs een deurwaarder op de stoep. Het kan zomaar gebeuren dat je in de schulden terecht komt, net als honderdduizenden andere huishoudens in Nederland. Door hoge rekeningen bijvoorbeeld, of omdat je iets op afbetaling hebt gekocht. Als je eenmaal schulden hebt kan het ingewikkeld zijn om hier weer uit te komen. Maar het is niet onmogelijk. Hoe kan het gebeuren dat je een schuld hebt? Kun je zomaar uit huis worden gezet? En waar vind je hulp en steun om weer schuldenvrij door het leven te kunnen gaan?

Redacteur: Paul Koster

Hoe kom je in (en uit) de schulden?

1

Hoe kunnen schulden ontstaan?

Meer dan 600.000 huishoudens hebben een problematische schuld. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Soms kunnen mensen er zelf wat aan doen, soms overkomt het ze. Iets kopen op afbetaling is zo'n oorzaak van schulden. Ongeveer een derde van de mensen die iets op afbetaling kocht bij een webwinkel, heeft een betalingsachterstand. Lees hier meer over in deze story.

rekeningen niet kunnen betalen

Hoe kunnen schulden ontstaan?

2

Wat gebeurt er als je schulden hebt?

Als je schulden hebt bij een bedrijf, zul je dat moeten terugbetalen. Dat is de regel. Doe je dat niet, dan mag een bedrijf uiteindelijk een deurwaarder naar je toe sturen. In uitzonderlijke gevallen kan die je zelfs uit huis laten zetten. Hoe dat in zijn werk gaat, en wat je daartegen kunt doen, lees je in deze story.

Wat gebeurt er als je schulden hebt?

3

Hoe kom je uit de schulden?

Het liefst is iedereen schuldenvrij. Als dat niet gemakkelijk lukt, is er hulp beschikbaar. Bij elke gemeente kun je aankloppen voor schuldhulpverlening en ook zijn er stichtingen die je helpen meer overzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Het kan de moeite waard zijn om een betalingsregeling af te spreken met schuldeisers. Mocht niets lukken, is er de schuldsanering. Wat dat precies is, lees je in deze story.

rekeningen

Hoe kom je uit de schulden?

4

Wat weet het BKR van je?

Elf miljoen mensen staan geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Deze stichting houdt bij welke kredieten, leningen, mensen hebben bij bedrijven. En ook houdt het BKR bij hoe consumenten zich gedragen bij het terugbetalen van leningen. Welke leningen staan in het BKR? En waarom houden ze dit bij? Dat zie en lees je in deze story.

1_bkr_dossier

Wat weet het BKR van je?

En je weet het!

Zo kom je in én uit de schulden.

Een schuld is zo gemaakt. Maar let op: doe je er niets aan om dit op te lossen, dan kun je grote problemen krijgen. Uiteindelijk is het altijd beter om schulden te voorkomen.

auteur

Door Paul Koster

Ook interessant

om te weten