Hoe bestrijden we het coronavirus? Veelbesproken termen op een rij

3 minuten leestijd

Hoe bestrijden we corona? Veelbesproken termen op een rij

Corona

Je leest nu

Hoe bestrijden we het coronavirus? Veelbesproken termen op een rij

  • Deel op

  • Gekopieerd
 • 22
 • 7864
Bekijk de collectie Corona5 verhalen

Er zijn veel vragen over het coronavirus en hoe we ermee om moeten gaan. Maar wat betekenen flatten the curve, social distancing, groepsimmuniteit en het reproductiegetal (R)? En wat kunnen we leren van het verleden? Onderstaande video's leggen het haarfijn uit.

Samengesteld door Merijn Metsemakers

De wereld is in de ban van het coronavirus, dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Landen nemen vergaande maatregelen om het besmettelijke virus aan te pakken. De belangrijkste methoden op een rij.

Hoe verspreidt een virus zich?

De verspreiding van het coronavirus kan alleen afgeremd worden, als iedereen zich aan dezelfde regels houdt. Wat kunnen de gevolgen zijn als één iemand dit niet doet? Bekijk de volgende video van De Kennis Van Nu.

 Dat kan rechtstreeks via je mond, neus of ogen. Maar ook indirect doordat het virus op je handen landt, en je daarna door je ogen wrijft.

Deel alinea

Wat betekent flatten the curve?

De verspreiding van het virus zoveel mogelijk proberen te vertragen en zo de ziekenhuizen in Nederland niet te overbelasten. Premier Rutte hamert hierop in zijn historische speech op 16 maart 2020 waarin hij het Nederlandse volk toespreekt in deze tijd van crisis. Het coronavirus heeft ons land en de rest van de wereld steeds meer in zijn grip. Een vaccin tegen de ziekte Covid-19 is er nog niet. Het enige wat we kunnen doen is de verspreiding zoveel in te dammen. Maar wat houdt dit indammen in? En hoe moeten we dat doen? NOS op 3 legt het uit.

De verspreiding van het virus zoveel mogelijk proberen te vertragen en zo de ziekenhuizen in Nederland niet te overbelasten. Dat betekent 'flatten the curve'. 

Wat is social distancing?

Alleen naar buiten gaan als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld om de noodzakelijke boodschappen te doen in de supermarkt. Het doel is alle andere sociale ontmoetingen zoveel mogelijk te verminderen. Hierdoor kunnen we besmetting zo laag mogelijk houden. Want hoe minder contact, hoe minder kans dat je elkaar kunt besmetten. Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Overal. Of je nou in de rij staat bij de kassa of in de trein zit.

Ondanks het advies van de regering, zijn er veel wandelaars op het strand in Scheveningen.

Houdt iedereen zich aan de maatregelen?

Na de dringende oproep van Mark Rutte, komen mensen alsnog veel samen in natuurparken, winkels en op drukke markten. Het principe en de urgentie lijkt bij velen niet door te dringen. Arjen Lubach benadrukt het nogmaals: blijf thuis! En als je echt weg moet: houd minstens anderhalve meter afstand. Hoe moeilijk kan dat zijn, vraagt hij zich in zijn tv-programma Zondag met Lubach af.

Deel alinea
" Dat is slordig, laconiek en daarom asociaal. Het kost levens, onnodig. Gebruik je verstand"

Nog strengere maatregelen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hekelt het gedrag van een aantal mensen die toch massaal bij elkaar komen. “Dat is slordig, laconiek en daarom asociaal. Het kost levens, onnodig. Gebruik je verstand”, vertelt hij in een persconferentie. Tijdens deze toespraak op 23 maart 2020 presenteert de minister nieuwe, strengere regels als extra drukmiddel.

 • Alle bijeenkomsten, ook met minder dan honderd mensen, worden tot en met 1 juni verboden. 
 • Binnenshuis geldt vanaf nu: maximaal drie mensen op bezoek.
 • Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, om boodschappen te doen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar niet in een groep. Ook moet de 1,5-meter-regel in acht worden genomen.
 • Als iemand koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Behalve mensen met een 'cruciaal' beroep.
 • Mensen met 'contactberoepen' als kappers en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep niet uitoefenen.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van 400 euro.

Premier Rutte presenteerde tijdens een toespraak op 6 mei 2020 een 'routekaart' met daarin de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. De 1,5 meter-regel moet overal waar mogelijk in acht worden gehouden. Rutte plaatste wel een kanttekening bij de routekaart. Deze kan namelijk gewijzigd worden als het virus weer meer om zich heen gaat grijpen. "Het virus moet beheersbaar blijven", zei hij.

Wat is het reproductiegetal?

Hoe besmettelijk een ziekte is, wordt uitgedrukt met het reproductiegetal (R). Het getal geeft aan hoeveel mensen iemand kan besmetten. Als één iemand 15 mensen kan besmetten, is het reproductiegetal R15. Maar hoe laag moet het reproductiegetal zijn, en hoe doen we dat? De volgende video van NOS op 3 legt het uit.  

Wint China van corona?

In China, waar de virusuitbraak begon, is de overheid veel strenger dan in Nederland. Daar geldt een complete lockdown. Iedereen moet wekenlang thuisblijven. Zo niet, dan riskeer je een boete of een gevangenisstraf. Hiermee probeert China verspreiding van het virus in te dammen. Uit cijfers die China zelf publiceerde, lijkt het beleid zijn vruchten af te werpen: na een aantal zware weken zijn geen nieuwe besmettingen gemeld. Kan Nederland lessen trekken uit de Chinese aanpak?

Deel alinea

Waarom is er nog geen vaccin?

Al deze maatregelen zijn nodig, omdat er nog geen vaccin is tegen het virus. Een vaccin zorgt ervoor dat je immuun bent. Wereldwijd delen wetenschappers kennis met elkaar om zo snel mogelijk een vaccin te kunnen ontwikkelen. Dit kan een jaar of langer duren. De veiligheid van een vaccin moet namelijk goed getest worden.

Deel alinea

Waarom worden bloedtests steeds belangrijker?

Naarmate de coronapandemie voortduurt, zal een nieuw type test naar verwachting steeds belangrijker worden: de serologische test. Deze bloedtest toont aan of iemand antilichamen tegen het virus bij zich draagt. Met die antilichamen ben je hoogstwaarschijnlijk immuun, en kun je dus jezelf en anderen niet in gevaar brengen.

Zo’n serologische test is om meerdere redenen van groot belang. Je kunt ermee vaststellen of een toekomstig vaccin goed werkt. Daarnaast kun je kijken welke zorgverleners de infectie al hebben doorgemaakt, en dus kunnen doorwerken zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen. Ook kun je ermee in kaart brengen welk deel van de bevolking de besmetting al heeft gehad. Meer weten over de serologische test? Luister hier naar een interview van Radio 1 met viroloog Marion Koopmans.

Deel alinea

Wat kunnen we leren van eerdere virusuitbraken?

De mens heeft al meerdere wereldwijde epidemieën meegemaakt: zoals SARS, de Spaanse griep, hiv en ebola. Wat kunnen we leren van deze eerdere virusuitbraken? Gingen landen toen ook ‘op slot’? Bekijk historische beelden van virusuitbraken van de afgelopen eeuw.

Klik op de afbeelding om naar het beeldverhaal te gaan.

Deel alinea

Nepnieuws

Via social-media worden ontzettend veel berichten verstuurd met allerlei info over het coronavirus. En het aantal onbetrouwbare berichten over het coronavirus neemt nog steeds toe. Ondanks dat de inhoud vaak al lang en breed ontkracht is, blijven bepaalde berichten over het virus de ronde doen. Medialogica en Pointer zetten nepnieuws over het coronavirus op een rij en leggen uit wat wel en vooral niet waar is. Maar je kunt daar ook zelf makkelijk achter komen met de HALT methode

Deel alinea

Deel dit venster