Is 5G gevaarlijk?

4 minuten leestijd

Is 5G gevaarlijk?

Kwesties

Je leest nu

Is 5G gevaarlijk?

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 28
  • 19794

Recentelijk zijn meerdere zendmasten in brand gezet, vermoedelijk uit protest tegen 5G. Krijg je corona van 5G? Zijn radiogolven gevaarlijk? Waarom komen er zoveel zendmasten? En hoeveel elektromagnetische straling vang je nu eigenlijk op?

Samengesteld door Jeroen Koot - De Kennis van Nu

Krijg je corona van 5G?

Nee, dat is volledig ongefundeerd. Laten we eerst naar de werking van 5G kijken. Mobieltjes werken net als een radio: een zender stuurt signaal uit, je telefoon stuurt weer wat terug en zo communiceer je, via radiogolven. Alleen gebruiken smartphones niet de frequentie van bijvoorbeeld NPO Radio1, maar golven die een stuk hoger in het spectrum zitten. Dat is handig, want hoe hoger de frequentie, hoe betere gesprekskwaliteit de provider kan bieden.

Nu we steeds meer mobiel internetten hebben we nog betere verbindingen nodig en dus gaan we over op nog hogere frequenties. Maar de basis is hetzelfde als van de krakende zender in de autoradio. Dat heeft dus allemaal niets te maken met een virus, zegt ook het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, waar ook gezondheidsdiensten (GGD) bij zijn aangesloten. Het platform noemt de links zelfs ‘onzin’. In het volgende fragment wordt uitgelegd waarom mensen in complotten geloven en de informatie van erkende gezondheidsinstituten wantrouwen. 

Beïnvloeden 5G-complottheorieën de werkelijkheid? De complottheorie dat 5G-straling de oorzaak is van de corona-epidemie verspreidt zich razendsnel over de wereld. Dat niet alleen: in Engeland zijn vermoedelijk om die reden meerdere zendmasten in brand gestoken, in Brabant één mast. Wat als een theorie de werkelijkheid beïnvloedt? Psycholoog Jan Willem van Prooijen is te gast bij Clairy Polak.
Deel alinea

Waarom komen er zoveel 5G-zenders?

Dat heeft te maken met die nieuwe, hogere frequentie. Nu kunnen we overal bellen en mobiel internetten dankzij grote zenders die per zendmast een flink gebied bedienen. Maar over paar jaar zullen telecomaanbieders waarschijnlijk overstappen naar meerdere kleinere zenders op daken van gebouwen. En dat is omdat 5G op termijn, dus nu nog niet,  gebruik kan gaan maken van de bijzonder hoge frequentie 26 Ghz. Hoe hoger de frequentie, hoe korter de radiogolven en hoe makkelijker objecten het kunnen tegenhouden. Zelfs boombladeren kunnen die frequentie tegenhouden. Er zijn dan dus veel meer zendpunten nodig om toch een goede dekking te krijgen.  In het volgende fragment uit Zondag met Lubach wordt dit uitgelegd. 

5G komt eraan. De Chinese elektronicafabrikant Huawei wil ons 5G-netwerk gaan bouwen. De antennes, de zendstations, de centrale routers. Daar is Huawei namelijk heel goed in. Toch wil niet iedereen met ze in zee en er zijn goede redenen om bang te zijn voor 5G. Arjen heeft zijn favoriete boyband uitgenodigd om dat duidelijk te maken.

Tegelijk mag het menselijk lichaam nooit meer straling ontvangen uit mobiele signalen dan 61 V/m, aldus het antennebureau. Ofwel: als er meer zenders komen, moeten ze wel per stuk zwakker worden, want anders voldoen ze niet aan de richtlijn. Meer zenders betekent dus niet meer straling, de wet verbiedt dat.

Je kan zelfs beter oude zenders voor 2G en 3G aanpakken als je bang bent voor straling, zegt Toon Norp, 5G-onderzoeker bij TNO. Want die werken minder efficiënt en moeten dus krachtiger zenden om evenveel appende en bellende Nederlanders te bedienen. "Het is net als in het verkeer, als je de uitstoot van auto’s wil aanpakken, kun je beter de oude vieze diesels van de weg halen dan de nieuwe elektrische wagens’"

Deel alinea
" Je kan zelfs beter oude zenders voor 2G en 3G aanpakken als je bang bent voor straling"

Toon Norp, 5G-onderzoeker bij TNO

Zijn radiogolven gevaarlijk?

Nee, al kunnen ze ons wel – heel licht - opwarmen. Golven voor radio, tv, of mobiele netwerken brengen water in beweging en dat produceert warmte. Met dat principe warmt een magnetron eten op. Maar waar een magnetron al snel zo’n 1000 watt gebruikt, zendt een mobiele telefoon met 1 watt en een wifi-zender met 0,1 watt.

De golven verliezen hun energie bovendien kwadratisch: als je niet op tien meter maar twintig meter afstand van een zender staat, zakt de straling met een factor vier. Een monteur die pal voor een zendmast staat kan dus iets opwarmen, aldus de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Tegenstanders stellen dat er meer gevaren zijn, zoals Mark Boogaard in het volgende fragment uit Danny op Straat. Klik hier om de hele uitzending over 5G te bekijken. 

Maar voor hun claims zijn tot nu toe nog geen sterke wetenschappelijke bewijzen. Er waren zorgen over de eerste zenders, toen over 3G en 4G (UMTS) en nu over 5G. Maar zelfs na bijna veertig jaar mobiele telefonie blijkt het in de praktijk veilig. Het gebruik van een mobiele telefoon kan wel dodelijk zijn. Namelijk, wanneer je het gebruikt tijdens het rijden.

Deel alinea

Hoeveel elektromagnetische straling vang ik nu op?

Waarschijnlijk vrij veel. Veel daarvan komt gewoon van je eigen wifi. Dat kun je ook meten met sommige apps. Ze hebben namen als EMF Detector, dTector of ElectroSmart. Soms werken die onterecht met symbooltjes van radioactiviteit. Dat is gammastraling, compleet iets anders en wel gevaarlijk.

Die apps meten de sterkte van onze mobiele netwerken. Zo begint een van die apps hard te waarschuwen als je de smartphone dicht bij een wifi zender houdt. Overigens ook om geld te verdienen. 'Gevaarlijk signaal, wij hebben een oplossing voor u!'. In beeld komen dan aanbiedingen van stralingwerend ondergoed.

Deel alinea

In het kort:

  • Er is geen enkel verband tussen 5G en corona. Berichten die het tegendeel beweren, zijn niet gebaseerd op enig bewijs.

  • 5G-straling heeft zo'n hoge frequentie dat het zelfs door boombladeren kan worden tegengehouden. Dat probleem omzeil je door veel antennes te plaatsen - die wel stuk voor stuk een veel zwakker signaal verspreiden.

  • Radiogolven zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat.

  • Mensen vangen waarschijnlijk flink wat elektromagnetische straling op. Maar het leeuwendeel daarvan is afkomstig van hun eigen wifi, niet van zendmasten - of die nu 3, 4 of 5G zijn.

Deel dit venster