Waarom wordt de een sneller dronken dan de ander?

Waarom wordt de een sneller dronken dan de ander?

5:29

Video

Explainer
Waarom wordt de een sneller dronken dan de ander?

Gepubliceerd: 23-12-2021

Laatste update: 01-05-2024

Je kent vast wel iemand die al na 1 biertje aangeschoten is. Maar waarom kan iemand anders na een meter bier nog steeds recht op z’n benen staan? In deze video zie je dat dat onder andere te maken heeft met je lichaamsbouw, DNA en wat je hebt gegeten.

Redacteur: Manon Vonkeman

Steven Smit studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is een van de vaste presentatoren van het wetenschapsprogramma Focus op NPO Radio 1. Daarnaast is hij producer van de podcast Zimmerman in Space en (co-)presentator van de podcasts Focus Wetenschap, Lezen in het Donker en Andere Tijden.

Presentator
:  Steven Smit

Niet iedereen wordt even snel dronken. Hoe sterk je reageert op alcohol hangt af van verschillende factoren. Te beginnen met het promillage, dat getal zegt iets over de hoeveelheid pure alcohol dat in je bloed terechtkomt. Het promillage wordt bijvoorbeeld beïnvloed door hoeveel je drinkt, in welk tempo en of je hebt gegeten.

Maar er zijn ook factoren waar je bijna geen invloed op hebt, zoals de hoeveelheid vocht in je lichaam en je gezondheid. Bovendien is niet iedereen even gevoelig voor alcohol. Als je vaak drinkt, dan went je lichaam daaraan en voel je er dus minder van. En ook je genen kunnen ervoor zorgen dat je eerder last hebt van de drank.

Of je nou goed of slecht tegen drank kan, de alcohol blijft natuurlijk even schadelijk. Wil je meer weten over de gevolgen van alcohol drinken voor je lichaam? Bekijk dan deze serie

Ook interessant

om te weten